Kuşadası Karaova mahallesi Yuvam sitesi plajında bir Yunusun hareketsiz kıyıda olduğu ihbarı geldi. Ölen Yunusun üzerinde yaptığımız kontrollerde bilimsel adı Delphinis delphis olan Tırtak türü olduğunu tespit ettik.
Yunusta herhangibir yara izi olmadığı, ancak deri yüzeyindeki tahribat izlerine bakıldığında ağ ve teknede sürtünme izlerinin olduğu görüldü.
Yunusun hedef dışı av olarak ağlara yakalandığını ve nefes almak için su yüzeyine çıkamadığından boğularak öldüğü düşünülmektedir.
Ağlara yakalanan yunusların kurtulmaları mümkündür. Bu konuda trol ve gırgırlarda çalışanların bilinçli ve duyarlı olmaları gerekir. İstedikleri takdirde tesadüfen yakalanan yunuslar geri salınabilir.
Deniz ekosisteminde besin zincirinin en üst halkalarından birinde olan Yunuslar, genellikle trol ağlarına takılarak boğulma, plastik atıklar, parazit oluşumları nedeniyle ölümler görülmektedir.
Özellikle Kuşadası Körfezi’nin Darboğaz olarak bilinen Dilek Boğazı’nın yunuslar için çok önemli olduğu, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve DMAD (Deniz Memelileri Araştırma Derneği)’nin yaptıkları izleme çalışmalarından bilinmektedir.
Tırtak türü yunuslar Kuşadası Körfezini yavru bakımı ve beslenme alanı olarak kullanmaktadır.
Kuşadası’nın denizel biyoçeşitliliğinin önemli göstergelerinden biri olan yunusların ve yaşam alanları bütüncül bir şekilde korunmalıdır.
Öncelikle bu bölgelerde trol/gırgır avcılığı yasaklanmalıdır.
Bu hem denizel biyoçeşitlilik açısından hem de sürdürülebilir balıkçılık açısından olumlu olacaktır.
Yunuslar ve diğer deniz canlılarını tehdit eden plastik kirliliği için tüm vatandaşların duyarlı olması, denize plastik atılmaması, görüldüğünde sudan çıkarılması bu nadir canlıların hayatlarını koruyacaktır.
EKODOSD/KUŞADASI