Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Dr. Deniz Erduman Çalış oldu. Berlin Bergama Müzesinde İslam Sanatı küratörü olarak görev yapan Dr. Deniz Erduman Çalış, Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Bergama Müzesiyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Frankurt Üniversitesi Mimar ve Tarih Fakültesi’nde, Giessen ve Münih Üniversitelerinde Sanat Tarihi Fakültelerinde görev yapan ve 2018 yılından bu yana Berlin Bergama Müzesi İslam Sanatı küratörü olarak görev yapan Dr. Deniz Erduman Çalış “Bergama Müzesi- Yüzyıllık Hareketli Bir Geçmiş ve Günümüz” konulu sunumunda “ 1930 yılında iki dünya savaşı arasında açılan müze, hareketli bir geçmişe sahiptir. Bir çatı altında üç ayrı müzeyi barındırır.
Ø Antik Çağ Eserleri Müzesi
Ø Ön Asya – Mezopotamya Müzesi
Ø İslam Eserleri Müzesi
Bu uluslararası bilinen müze bizim coğrafyamızdan pek çok önemli eserleri barındırır, bunların arasında Bergama Antik Kent Tapınağı, Milet Antik Kent Agora Kapısı ve Beyhekim Konya Mihrabı gibi.
İkinci Dünya Savaşının zor son günlerinde Berlin’in Nazilerden kurtulmasının izlerini taşır.
Savaş sonrası ünlü eserlerin bir kısmı Rusya’ya ve bazıları da Batı Almanya’ya götürülmüş ve ancak iki Almanya’nın 1990’da birleşmesi ile eserler müzeye yeniden kavuşmuştur.
Savaşın binaya verdiği zarar dolayısıyla büyük bir tadilat günümüzde uygulamaya geçmiştir.
Almanya’nın en sevilen müzelerinden olan Pergamon müzesi bu revizyondan sonra 21. YY teknoloji ve müzecilik standardların da ziyaretçilerine hizmet verecektir.” Dedi.
Müzenin geçmişten günümüzdeki haline kadar geçen serüveni anlatıldı. Müzenin Ekim ayına kadar açık olacağı ve daha sonra kapanarak restorasyondan sonra 2027 yılında tekrar açılacağı belirtildi.
Birçok sanat tarihçisi, arkeolog, turist rehberleri ve farklı branşlarda bilim insanlarıyla birlikte kültüre ilgi duyan duyarlı kişilerin katıldığı söyleşi sonunda, sorulara yanıt veren Dr. Deniz Erduman Çalış’a, onursal üyemiz Prof. Dr. Zeynep Mercangöz tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
EKODOSD/KUŞADASI