Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II. Dönemi çerçevesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘’Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye’deki Nesli Tehlike Altındaki Türler İçin Eylem Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi’’ Projesi kapsamında, 11-13 Temmuz 2023 tarihleri arasında Afyonkarahisar İkbal Otelde bir eğitim toplantısı yapıldı.
Türkiye’nin farklı illerinden gelen sivil toplum kuruluşlarına, belediyelere, çevre etki değerlendirme şirketlerine biyolojik çeşitlilik, koruma restorasyonu, ekosistem hizmetleri, tür eylem planları ve biyolojik çeşitliliğin izlenmesi konularında eğitim verildi.
Eğitime, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü merkez ve yerel birimleri, kamu kurumları, ilgili özel sektör kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve proje ortaklarıyla birlikte, Aydın bölgesinden EKODOSD başkanı Bahattin Sürücü katıldı.
Türlerin korunması alanında mevcut çalışmaların geliştirilmesiyle Türkiye Tür Koruma Stratejisinin oluşturulması ve Tür Eylem Planlarının hazırlanması için tehlike altındaki türlerin önceliklendirilmesine yönelik nesnel bir metodoloji belirlenmesi amaçlayan proje kapsamında, yetkili kurum ve kuruluşlarla diğer paydaşların Tür Eylem Planlarının (TEP) hazırlanması ve uygulanması alanında becerilerinin artırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hedeflendi.
Biyolojikçeşitlilik İzleme, Doğa Temelli Çözümler, Ekosistem Hizmetleri, İklim Değişikliği, Kırmızı-Yeşil Listeler, Koruma Restorasyonu ve Onarımı, Tür Eylem Planları, Türkiye’de Doğa Koruma ve uygulamaları konularının işlendiği eğitim çalışmaları çok yararlı oldu.
EKODOSD/KUŞADASI