Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Kırmacı oldu.
“Bitkilerin Türk Kültüründeki Yeri” konulu bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Kırmacı, aynı zamanda kendisi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden öğr. Üyesi Doç. Dr. Metin Armağan’ın doğada çekmiş olduğu bitkilerden oluşan ““Gökyüzüne En Yakın Bitkiler ve Tülüşahın Hikayesi “ temalı bir sergi açılışını gerçekleştirdi.
Sergide ülkemizin farklı bölgelerinde gerçekleştirilen araştırmalar ve doğa gezilerinden elde edilen fotoğraflar hikâyeleri ile anlatılıyor.
Serginin amacı yaklaşık 12.000 bitki taksonuna sahip ülkemizin bitki zenginliğini tanıtmak ve farkındalık oluşturmak adına planlandı.
Sergide Aydın’ın simge bitkilerinden biri haline gelen “Tülüşah’a (Aydın Gaşağı) özel bir yer verilmiş, bitkinin tanıtımı ve korunmasına katkı sağlamak hedeflendi.
EKODOSD’un bahçesinde yer alan sergi Cuma gününe kadar devam edecektir.
Yapılan söyleşide Prof. Dr. Kırmacı ; geçmişten günümüze kadar doğa ile uyumlu yaşamış Türk topluluklarının doğaya bakış açısını, doğa insan ilişkilerini, özellikle de bitkilerle olan etkileşimlerini anlattı.
Bugün küçük kırıntıları hala Anadolu'nun bir çok yerinde görülen unutulmuş kadim bilgileri derleyerek, kayın, selvi, sedir ve meşe gibi ağaçların yanında özellikle Osmanlı Dönemi’nde padişahların da dahil olduğu bir hobi ve ticaret ürünü haline gelmiş gül, lale, karanfil, nergis ve sümbül hakkında bilgiler verdi. Unutulmuş bilgilerimizi tekrar hatırlatarak Türklerin doğa ile yakınlıkları anlatılmaya çalışıldı.
Yapılan söyleşiden sonra Prof. Dr. Mesut Kırmacı’ya, serginin hazırlanmasında katkı yapan Buharkent MYO’ndan Dr. Öğr. Üyesi Mithat Evrim DEMİR ve Öğr. Gör. Dr. Gözde ASLAN’a, Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat, biyolog Emel Candel ve genç grup üyemiz Busesu Önbul tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
EKODOSD/KUŞADASI