Kuşadası sahilinde avucunda özgürlüğü temsil eden kuşların bulunduğu El Heykeline bir Angıt (Tadorna ferruginea) kondu.Vatandaşların denize doğru uçurmaya çalışmaları sonucunda her defasında tekrar kayalara çıkan Angıt’ın yakalanması için EKODOSD’a bilgi verildi.
Kepçe yardımıyla yakalanan Angıt EKODOSD’a getirilerek sağlık kontrolleri yapıldı. Dişi olduğu belirlenen Angıt’ın üzerinde herhangi bir yara izine rastlanmadı ve misina vb. sorunla karşılaşmadığı anlaşıldı. Beslenmesi sağlanarak bir gün gözetim altına tutuldu. Uçmasında bir sorun olmadığından, doğal yaşam alanına bırakıldı.
Kimi yerde kaz kimi yerde ördek olarak bilinen Angıt’ın adı birçok yerde Angut olarak söylenmektedir. Görsel güzelliğiyle dikkat çeken gövdesi koyu turuncu-kızıl renkli bir ördek türü olan Angıt, ördek, kaz ve kuğu ailesi olan Anatidae üyesidir.
Angıt’ın erkekleri, boynundaki ince siyah banttan anlaşılmaktadır. Dişilerin boynunda siyah bant yoktur. Kaçak olarak yakalanıp evcilleştirildikleri de görülmektedir.
![]() |
Avlanması yasak, koruma altında bir tür olan Angıt kuşunun en önemli özelliği eşine olan bağlılığıdır. Eşlerine çok sadık olan Angıtlar, eşi öldükten sonra adeta arkasından yas tutarcasına üzüldükleri görülmektedir.Tekrar eş bulmakta zorluk çektiklerinden, avlanmaları yasak olan koruma altında bir kuş türüdür.İnsanlara da önemli mesaj veren bu özellikleri nedeniyle birçok yerde hikayeleri ve şiirleri bulunmaktadır.Bölgemizde Büyük Menderes Deltası’nda, Bafa ve Azap göllerinde yoğun olarak görülmektedir.
Muhteşem bir güzelliği olan Angıt kuşunun neslini devam ettirmesi ve yaşam alanlarının korunması için herkesin duyarlı olması gerekir.