Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Kuşadası Kadı Kalesi/Anania kazı başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz oldu.Mercangöz yaptığı sunumunda, Kuşadası’nın kültür mirasında Kadı Kalesi’nin yeri ve Kadı Kalesi/Anaia kazısının 20 yıllık öyküsünü anlattı.İlk yerleşiminin 8 bin yıl öncesine giden bir höyük ve onun üzerinde yer alan 13 yy. Bizans Kalesi’nde yapılan kazılarda çıkarılan eserleri ve ekibin büyük emek ve özveriyle yaptığı çalışmaları görseller üzerinden anlattı.
Kadı Kalesi’nin, Kuşadası’nın 1. Dünya Savaşı’nın arkeolojik verilerini sunması açısından da önemli olduğunu belirterek, Osmanlı askerlerinden kalan hatıraların görsellerini sundu.Kadı Kalesi/Anaia Bizans seramiklerini, yıllara göre çıkarılan eserleri ve buluntu yerlerini görseller üzerinden anlatarak, birçok eserinde Aydın Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini söyledi.
GEKA’dan (Güney Ege Kalkınma Ajansı) almış oldukları; Kültür turizminin geliştirilmesi mali destek programı (Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine Yönelik) kapsamında “Türkiye turizminde yeni bir uğrak yeri, Kuşadası Kadı Kalesi/Anaia Liman Kalesi ve Anıtsal Kilisenin ziyarete açılması” projesinin devam ettiğini, bittiğinde Kuşadası ve Aydın turizmine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Sunumdan sonra konukların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’e, Bakanlık temsilcisi Filiz Yılmaz ve Dr. Ayşe Şerifoğlu tarafından, EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
Kadı Kalesi, Kuşadası’ndan başlayarak Milli Parkta biten kıyı şeridinde kendini yapılaşmalardan koruyabilmiş ender yerlerden biridir. Sadece tarihsel açıdan değil, etrafında oluşan binlerce konutun arasında, tarihin doğayı nasıl koruduğunu gösteren önemli çevresel bir mesaj vermektedir.
Eğer 20 yıl önce Kuşadası’ndaki duyarlı insanların bir araya gelerek, Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ve ekibinin kazıların yapılması için gösterdikleri özverili çalışmalar ve gayretler olmasaydı, 80’li yıllardan sonra başlayan ve şeftali bahçelerinin bir bir ortadan kalkmasına neden olan yapılaşmalar, verimli arazilerde olduğu gibi Kadı Kalesi’nin de kaybolmasına neden olacaktı.
Kuşadası’nın kültür mirasında önemli yeri olan Kadı Kalesi kazılarına, kentin duyarlı insanları sahip çıkmalı ve destek sağlamalıdır.