Sucul canlılar, su kuşları, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle birçok türün yaşamasına olanak sağlayan sulak alanlar, aynı zamanda bölgenin iklimini de doğrudan etkileyen, suyun akışını düzenleyen, taşkınları önleyen çok önemli ekosistemlerdir.İnsan baskısı nedeniyle Kurutulan, tahrip edilen ve kirletilen sulak alanlardan biri de, Güzelçamlı Meşelikuyu mevkiindeki Kuşadası’nın tek sulak alanı olan Kocagöl’dür.
Geçmiş yıllarda daha geniş bir alana yayılan, ne yazık ki son 30 yılda etrafı tamamen sitelerle çevrilerek yapılaşmalara açılan Kocagöl, insan baskısıyla günümüzde denize doğru sıkıştırılarak küçük bir sulak alan haline dönüşmüştür.
Kocagöl’ün sucul ekosistem için çok önemli olan sazlıkları yok edilmiş, çevresinde ki sazlıklarda hemen her yıl yangın çıkarılarak yakılmıştır.İl Özel İdaresi dönemlerinde, göldeki sucul ekosistem ve çevre hassasiyetleri düşünülmeden, Kuşadası sahillerinin en güzel plajlarının olduğu bölge olmasına rağmen, Kocagöl’e balık üretim çiftliklerinin kurulmasına izin verilmiştir.Balık çiftlikleri yıllarca gölü kirletmiş, şu anda üretim durdurulmuş tur. Çevredeki sitelerden kaçak olarak göle bağlanan pissu boruları Kocagöl’ü sürekli olarak kirletmeye devam etmektedir.
Kocagöl’ün şu anda bir kanalla denize bağlı olduğu görülmektedir. 5000’lik imar planlarında, kanalın asıl yerinin gölün kuzey doğusundan uzayarak açılması gerekirken, daha kısa olan kuzeyinden açılmıştır.Bu durum, dalgaların kanal ağzını kumullarla doldurmasına neden olmakta, göle su sirkülasyonunu engellemekte ve sudaki oksijen oranını düşürerek zaten çevreden gelen pis sularla birlikte sucul yaşamı olumsuz etkilediği görülmektedir. Gölde tam olarak bir araştırma yapılmadan bile görsel olarak yüzlerce yavru balığın öldüğü görülmektedir.
Göldeki su renginin kirlilikten dolayı koyu olması nedeniyle hangi tür canlıların olumsuz etkilendiği anlaşılmamakta, ancak kıyı zemininde yavru balıkların ölümleriyle karşılaşılmaktadır.Normalde acil çözüm olarak kanal ağzının açılarak gölün denizle buluşması sağlanmalı ve sucul canlıların ölmesi engellenmelidir. Ancak kanal açıldığında da kirli sular denize ulaşarak, çevresinde denize giren binlerce insanın sağlığını olumsuz etkileyecektir.
Öncelikle göldeki kirliliğin nedenleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanlarınca saptanarak, göle pis suların verilmesi acil olarak önlenmeli ve gerekli yaptırımlar mutlaka uygulanmalıdır.Kocagöl S.O.S vermektedir.Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası Belediyesi, Üniversitenin bu konuda çalışan bilim insanları ve sivil toplum örgütleri bir araya gelerek acil bir eylem planı yapmalı ve gölün kurtarılması için gerekli çözümleri hayata geçirmelidir.
Kocagöl’le ilgili sorunlar hakkında, Aydın Mahalli Sulak Alan Komisyonunu bilgilendireceğiz.